torstai 27. syyskuuta 2012

Finncon 2012: Lauantai

Atorox-palkinnon jako

Olin ensimmäistä kertaa mukana lukemassa ja äänestämässä Atorox-ehdokkaita joten lauantain ensimmäinen ohjelmanumero oli Atorox-palkinnon jako sekä siihen liittyvä paneeli. Suurin osa ohjelma-ajasta meni sijoittuneiden listaamiseen sekä paikalla olevien valokuvaukseen.

Paneelikeskustelussa oli aiemmasta poiketen kolme novelleja äänestänyttä, sen sijaan että novelleista olisi keskustelemassa kisassa olleita. Tämä sen takia, että kirjailijat ovat harvemmin itse ehtineet lukea muiden ehdokkaiden töitä. Mielenkiintoista oli se, että kukaan panelisteista ei ollut äänestänyt Atoroxin voittanutta novellia ykköseksi. (Pasi Ilmari Jääskeläisen Kirje Lethelle.)



Äänestäjiä oli tänä vuonna ollut vain 35, joka alkaa olla jo hälyttävän vähän. Ikävä kyllä ohjelma-aika loppui juuri kun yleisö alkoi keskustella tästä ongelmasta ja sen ratkaisusta. Onneksi keskustelu on jatkunut, sekä Huviretkellä että Usvan blogissakin. Oli myös harmillista, että puolet kärkikymmenikköön päässeistä ei ollut edes paikalla. Varmasti heillä oli omat syynsä olla poissa tilaisuudesta, mutta ei se minusta anna hirveän hyvää kuvaa palkinnon arvostuksesta jos edes palkitut eivät vaivaannu paikalle.

Minusta hyvä vaihtoehto voisi olla palkinnonjaon siirtäminen iltabileisiin, jotta sille saataisiin paremmin näkyvyyttä ja arvostusta. Päivällä voisi ohjelmassa olla ehdokkaiden esittely sekä paneelikeskustelu novelleista. Tärkeää olisi saada ohjelmasta yleisöystävällinen niin, että sitä tulisivat seuraamaan sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole novelleja lukeneet. Itse aion kirjoittaa vielä erillisen postauksen tämän vuoden Atorox-novelleista myöhemmin.







 Kirjoittanut Grandpa Cthulhu

Väärä kunniavieras

Itse saavuin tämän vuoden Finnconiin vasta lauantaina puolenpäivän maissa juuri ja juuri ehtien Irma Hirsjärven kunniavieraspuheeseen. Puhe löytyy kokonaisuudessaan kuvineen päivineen Ipan blogista joten jos sitä ei Finnconissa nähnyt niin kannattaa lukaista.

Puhe käsitteli hieman Ipan varhaisia vaiheita ja sitä miten hän oli päätynyt suomalaisen fandomin ihmeelliseeen maailmaan. Pitkälti kunniavieras puhe oli kuitenkin tribuutti Leena Peltoselle ja tämän panoksesta suomalaisen sf-fandomin kehitykseen.

Tämä olikin kyllä hauskaa ja mielenkiintoista kuultavaa, näin myöhäisempää fandom-sukupolvea edustavalle joka vasta tämän vuosituhannen puolella on näihin piireihin päätynyt.  

Mutta koska ohjelmaan varatusta ajasta taisi jäädä melkein 15 minuuttia käyttämättä olisi ollut todella kiva jos Ipa olisi kertonut vielä hieman enemmän myös omista tekemisistään ja saavutuksistaan. Minusta olisi ollut hirvittävän mielenkiintoista kuulla myös fandom-tutkimuksesta tai vaikkapa kiinalaisista spefi-harrastajista.





Kirjoittanut Korppisusi


Tässä vaiheessa ilmeni teknisiä vaikeuksia puhelimessani olevassa Twitter-softassa, joten poistuimme yliopiston mikroluokkaan sitä säätämään. Säätö kesti sen verran pitkään, että emme viitsineet mitään ohjelmaa mennä kesken seuraamaan, joten päädyimme alakuppilaan aamiaiselle.

Bimbopaneeli

Aiemmista coneista viisastuneena päätimme mennä jonottamaan Bimbo-paneeliin hyvissä ajoin. Niin olivat päättäneet muutkin. Jono oli suorastaan eeppinen eikä hirveän hyvin organisoitu. Se tukki aika tehokkaasti kulun myyntipöydille ja ruokalaan ja kulun muutenkin sillä hetkellä siinä kerroksessa. Kyseiseen saliin olisi päässyt myös toisista pariovista salin toiselta puolelta, mutta niistä päästettiin vain ulos. Bimbopaneelin ollessa kyseessä tähän ehkä olisi voinut tehdä poikkeuksen.


Positiivista oli se, että jonon ohi olisi päässyt Friend of Finncon-badgella, jota ei meillä kylläkään ollut. Mutta minusta se oli silti hieno lisäetu ja fiksua badgen käyttöä.

Eeppisestä jonosta huolimatta kaikki jonottajat pääsivät sisään ja muutama rivi takana jäi jopa tyhjäksikin. Nekin olisi ehkä tehokkaalla tiedotuksella saatu täytettyä, sillä ainakin yksi ystävämme sanoi jättäneensä bimbot välistä kun näki pitkän jonon ja ajatteli että ei kuitenkaan mahtuisi sisään.

Aiheena oli tänä vuonna WTF eli Why, those fans ja paneeli käsitteli siis fanien tekemää materiaalia. Paneelin aikana nähtiin useita hauskoja videopätkiä, kuvamanipulaatioita ja muuta kivaa. Tällä kertaa tosin ote oli enemmänkin ihastelun ja tribuutin puolella kuin Bimbomaisen kuittailun. Itse ainakin jäin kaipaamaan sarkastista ja nasevaa ilakointia, paremman sanan puutteessa snark oli vähän hukassa. Aikaisempien paneelien aihe on ollut suhteellisen rajattu, tässä ehkä materiaalin laajuus oli kompastuskivenä.


Vaikka bimbojen kanssa päällekkäin on aina joka vuosi hyvin mielenkiintoista ohjelmaa, olen melkein aina valinnut Bimbot. Miksi? Muista aiheista voi löytää tietoa itsekin, mutta bimbopaneelissa yhdistyy syvältä netin syövereistä löytyneet hämärät jutut sekä niiden viihdyttävä kommentointi. Itse olin tämän kertaisen aiheen käsittelyltä odottanut jonkinlaista Fandom Wankin ja Cake Wrecksin ristisiitosta mutta ihan totutunlaista verbaalista ilotulitusta ei nyt irronnut. Jäämme siis odottamaan, toteutuuko koskaan Petri Hiltusen heittämä idea Definitiivisestä Bimbopaneelista, se olisi kyllä tapaus!





 Kirjoittanut Grandpa Cthulhu

Risingshadow esittää: Nälkäpeli, vampyyrit ja ne muut ilmiöt

Bimbopaneelista suunnistimmekin sitten seuraavaksi katsastamaan Risingshadow-ohjelmalinjan alla pidettyä nuortenkirjallisuus-paneelia. Emme taida olla varsinaista kohdeyleisöäkään mutta yleisellä tasolla kyseinen kirjallisuuden alagenre kiinnostaa. Siltä varalta että jos vaikkapa sieltä jotain helmiä nousisi pintaan Twilight yms. kuonan seasta. 



Vahvasti tosin omalla kohdallani tuli sellainen tunne etten todellakaan taida olla kohdeyleisöä. Tuntui nimittäin että hyvin iso osa menestyneistä kirjoista tai kirjasarjoista oli tehty hyvin samankaltaisella kaavalla, otetaan vain joku yliluonnollinen elementti (vampyyrit, keijut, ihmissudet, enkelit) ja yhdistetään siihen romanssi. Sitten vain odotetaan että rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Tai ehkä olen vain liian kyyninen... 
 
Jonkinlaisen yleiskatsauksen paneelista sai kyllä genreen ja hiukan ruodittiin eri kirjojen hyviä tai huonoja puolia mutta kokonaisuutena mitään erityisen syväluotaavaa aiheesta ei irronnut. Osittain tämän ehkä voi pistää sen piikkiin että joidenkin panelistien kohdalla tuli tunne että näiden tuntemus genrekirjallisuudesta ylipäätänsä ei ollut välttämättä kovin laaja.

Ihan kiva ohjelmanumero mutta hirveästi siitä ei kyllä käteen jäänyt. Lisäksi pienet asiavirheet ja tuo aiemmin mainitsemani jonkinlainen yleinen panelistien genretuntemuksen vähyys yleisen konstekstin kannalta häiritsivät myös.

Loppuunkaluttu esitys zombiemaailmanlopuista ja niistä selviytymisestä

Ikävästi tämän kanssa oli päällekkäin toinen kiinnostava ohjelma kuulaskeutumista koskevista huijausväitteistä mutta kun ohjelmaa oli pitämässä Spektren oma leffakeiju niin olihan valinta kuitenkin itsestäänselvä.

Mitään syväluotaavaa ja filosofista pohdiskelua elävien kuolleiden metafyysisestä ikonismista en ohjelmalta odottanutkaan vaan hilpeää videomateriaalilla täydennettyä katsausta zombeihin. Ja sen tämä kyllä toimittikin aivan loistavasti!

Ohjelmassa oli todella toimiva rakenne jossa tarkasteltiin sitä kuinka zombit olivat oppineet erilaisia taitoja alkuaikojen pelkästä laahustamisesta alkeelliseen puhumiseen ja lopulta juoksemisen kautta jopa zombielentokoneen muodostamiseen. Oheessa annettiin myös oleellisia vinkkejä juurikin kuinka selviytyä näistä yhä kasvavista zombiehaasteista.

Lentokone. Joka kostuu zombeista (ja kahdesta ohjuksesta)
Kuten ennakkoon oli luvattukin niin ohjelmassa oli paljon erilaisia videopätkiä useammastakin klassikosta mutta omiksi suosikeiksi nousivat kyllä erinomaisen pöhköt otteet japanilaisista zombielokuvista kuten Stacy: Attack of the Schoolgirl Zombies ja muun muassa zombilentokoneen sisältävä Helldriver.

Myös aivan alussa näytetty opetusvideo Fido-elokuvasta vakuutti että kyseinen elokuva tulisi vihdoinkin nähdä ja mieluusti myös mahdollisimman pian. Asia jonka korjaamisessa Tampereen kaupunginkirjasto ystävällisesti auttoi. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen zombielokuva kaikille!


Vaikka ohjelmassa olikin näin muutamia zombielokuviakin nähneelle jonkin verran toki tuttuja otteita niin joukossa oli silti sen verran uusia tuttavuuksia että mielenkiinto ei missään vaiheessa päässyt herpaantumaan. Ja ennestäänkin tutut pätkät oli valittu sen verran hyvin ja toimivat ohjelman kontekstissa ettei niistäkään ollut mitään valittamista.

Kokonaisuutena siis erittäin hauska ja viihdyttävä ohjelma josta jäi käteen muutamia potentiaalisia elokuvia jotka ehkä voisi joskus sopivassa humala mielentilassa katsoa.




Kirjoittanut Korppisusi


Masquerade

Olen erittäin tyytyväinen, että varsinainen naamiaiskilpailuun osallistuvien esittely tapahtui osana päivän ohjelmaa yliopiston juhlasalissa. Ehdokkaat olivat näkyvästi esillä ja upeita pukuja pystyi ihastelemaan hyvissä valaistusolosuhteissa. Jukka Särkijärvi on oikein hyvä valinta spiikkaajaksi ja showta oli mukava seurata pehmeistä penkeistä.Mielestäni tosin Jukka saisi hoitaa kaiken puhumisen ja kilpailijat voisivat keskittyä poseeraamiseen, sillä ymmärrettävästi jännittävä tilanne voi aiheuttaa katsojissa välillä myötähäpeän tunteita.


Osallistujia oli mukava määrä ja kaikki olivat nähneet todella vaivaa pukujensa eteen, ne olivat upeita! Meidän suosikkejamme olivat fauni Tumnus, Lobo, Eloi&Morlock sekä Eowyn jotka myös eläytyivät hahmoihinsa loistavasti. Naamiaiset olivatkin viimeinen virallinen ohjelmanumero lauantain osalta ja suuntasimmekin sen jälkeen kodin kautta murkinoimaan ja iltabileisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti